Slidgigt og løb
I dette blogindlæg gør vi dig klogere på slidgigt og løb. For må man egentlig løbe, hvis man har fået konstateret slidgigt?
I dette indlæg redegør vi for, hvorfor der ikke er sammenhæng mellem forekomsten af slidgigt og løb. Desuden vil vi afkræfte visse misforståelser om, at løb er skadeligt for både dig og dine led. Faktisk forholder det sig omvendt! Løb er sundt for dine led og ledbrusk, hvis det doseres rigtigt.
-
Asger Jensen | Fysioterapeut og Medejer hos Løberlab
LYNLÆSNING: Slidgigt og løb
Der findes mange forkerte antagelser omkring løb. Én af de antagelser vi ofte støder på er, at løb er skadeligt for ens led i benene, og at hvis man har slidgigt, bør man bestemt ikke løbe. Denne påstand er meget uheldig og decideret forkert. Løb er ikke skadeligt for dine led! Løb kan faktisk fungere som behandling til slidgigt og kan være med til at holde din ledbrusk sund og stærk.
INDHOLD
- ?Er det skadeligt at løbe
- ?Får man slidgigt af at løbe
- ?Bør man undgå løb, når man har slidgigt
Er det skadeligt at løbe?
Vi hører ofte spørgsmålet: “Er det skadeligt for mine led at løbe?” Mange tror, at løb skader knæ og hofteled, måske fordi man tidligere troede, at stødene fra landinger havde en skadelig effekt på ledbrusken i hoften, knæ og ryg. Men i dag ved vi, at disse stød faktisk har en styrkende effekt på vores ledbrusk. Ledbrusken får næring ved at blive presset sammen, hvilket sker, når vi bevæger os. Derfor ved vi i dag at bevægelse og løb er sundt for vores ledbrusk.
Får man slidgigt af at løbe?
Selvom det tidligere har været en udbredt opfattelse, at løb kan føre til udviklingen af slidgigt, viser forskning i dag, at der faktisk ikke er nogen sammenhæng mellem disse to faktorer. Faktisk viser flere studier, at løb på motionistniveau faktisk kan være med til at mindske risikoen for slidgigt.
I et opsamlings studie fra 2017 (2) undersøgte man forekomsten af slidgigt i hofte og/eller knæ hos 125.810 personer og inddelte dem i tre grupper: motionsløbere, ikke-løbere og konkurrenceløbere. Resultaterne af undersøgelsen viste, at motionsløbere havde en markant lavere forekomst af slidgigt end både ikke-løbere og konkurrenceløbere. Konkurrenceløbere havde faktisk den højeste forekomst af slidgigt blandt de tre grupper.
En mulig forklaring på disse resultater kan være, at motionsløbere har en passende træningsmængde, som er tilstrækkelig til at styrke deres led. Konkurrenceløbere har derimod muligvis en for høj træningsmængde, som potentielt kan medføre overbelastning. På den anden side kan ikke-løbere have en for lav træningsmængde, hvor deres ledbrusk ikke bliver stimuleret i et passende omfang.
Bør man undgå løb, når man har slidgigt?
Hvis du lider af slidgigt, er det faktisk i de fleste tilfælde en rigtig god idé enten at fortsætte med at løbe eller træne sig op til at kunne løbe. Løb kan fungere godt som behandling til slidgigt, da ledbrusk som nævnt tidligere ernæres og holdes sund ved de stød som den påføres eksempelvis gennem løb. Det er blot vigtigt, at man giver kroppen den nødvendige tid til at tilpasse sig den nye belastning og at progressionen i ens løb er rigtig og ikke sker for hurtigt.
Er løb den foretrukne behandling mod slidgigt?
Nej, løb er ikke en bedre behandlingsform mod slidgigt end så mange andre former for fysisk aktivitet. Det handler om at holde sig aktiv og bruge sin krop, selvom man har fået konstateret slidgigt. Er man motiveret for at løbe, vil det være oplagt at bruge løb i ens behandlingsforløb. Er man ikke motiveret for løb, men eksempelvis godt kan lide at gå lange ture, vil gåture være oplagt at gøre brug af i ens behandling. Man skal finde frem til, hvilke former for fysisk aktivitet, som man motiveres af og dyrke det. Der er ikke en bestemt behandlingsform, som virker bedre end andet. Sideløbende med aktivitet som løb, bør man supplere med styrkeøvelser af relevant muskulatur omkring det smerteplagede led. Dette bør gøres så både led og muskler gøres stærkere og mere robuste overfor belastning.
Derudover handler det altid om at finde frem til, hvad der højest sandsynligt har udløst ens smerter og målrette behandlingen ud fra det. Man ved fra forskningen, at langt fra alle med slidgigtforandringer oplever smerter. Man kan derfor ikke sætte et lighedstegn mellem slidgigt og smerter. Det er derfor ofte mere komplekst, end at ens smerter kun skyldes de strukturelle forandringer omkring det smertefulde led. Livsstilsfaktorer og psykologiske faktorer kan spille en ligeså stor rolle i smerternes opståen og bør altid overvejes.
Slip af med din løbeskade
Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har en skade, der begrænser dit løb. Vi gør dig fri af skaden og får dig ud i løbeskoene igen.
Kilder:
1) Grace, H., et al. (2018). History of running is not associated with higher risk of symptomatic knee osteoarthritis: A cross-sectional study from the osteoarthritis initiative.
2) Alentorn-Geli, E., et al. (2017). The association of recreational and competitive running with hip and knee osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis.
3) Nair, MK., et al (2017). Knee Osteoarthritis and Running: Is there any Evidence for Association?
4) Felson, DT., et al. (2004). An update on the pathogenesis and etiology of osteoarthritis.
6) Belavy, D. L., et al. (2017). Running exercise strengthens the intervertebral disc.