Forstuvet ankel: Årsager, symptomer og effektiv behandling
En forstuvet ankel er en almindelig skade, der opstår, når ledbåndene omkring anklen overstrækkes eller overrives. Det er en smertefuld tilstand, der kræver korrekt håndtering for at fremme helingsprocessen og undgå komplikationer. I denne artikel vil vi udforske årsagerne til en forstuvet ankel, identificere symptomerne og dele effektive behandlingsmetoder for en hurtig bedring.
-
Asger Jensen | Fysioterapeut og Medejer hos Løberlab
LYNLÆSNING: En forstuvet ankel
Du har måske selv prøvet at vride rundt på foden og forstuve din ankel. En forstuvet ankel er en hyppig skade indenfor løb som medfører begrænsning i ens aktivitetsniveau samt smerter. Men hvordan håndterer man bedst en forstuvet ankel? Behandlingen kan inddeles i to faser. I den første fase er formålet at mindske hævelse samt skabe de bedste forudsætninger for heling. Herefter handler det om gradvist at vende anklen til belastning igen.
INDHOLD
- Årsager til en forstuvet ankel
- Symptomer på en forstuvet ankel
- ?Er en forstuvet ankel farligt
- Næste fase af behandlingen
- ?Hvad ved vi så om en forstuvet ankel
Årsager til en forstuvet ankel
En forstuvet ankel opstår typisk som følge af forskellige faktorer. En af de mest almindelige årsager er, når ledbåndene omkring anklen overstrækkes eller overrives på grund af pludselige vrid eller ved store belastninger på anklens yderside. Dette kan ske under sportsaktiviteter, såsom løb eller boldspil, eller som resultat af et uheld, såsom at træde forkert eller falde. Ujævnt terræn kan også øge risikoen for at vride anklen og forårsage forstuvning. Indenfor løb sker det hyppigst hos trailløbere grundet løb i det ujævne terræn.
En anden hyppig årsag til forekomst af en forstuvet ankel er tidligere ankelskader. Dette kan gøre anklen mere modtagelig for forstuvninger, da en tidligere skade medfører, at der skal mindre belastning til, før at anklen igen vrider. Dette skal genoptrænes, og er dette ikke blevet gjort tilstrækkeligt, vil man være i øget risiko for at vride rundt igen.
Symptomer på en forstuvet ankel
Symptomerne på en forstuvet ankel kan variere afhængigt af skadens omfang. Når en forstuvning opstår, vil du højst sandsynligt opleve en akut smerte ved anklen efter en vridbevægelse af ankelleddet. Smerten kan være skarp og kan forværres ved berøring eller pres på området omkring anklen.
En anden indikation på en forstuvet ankel er hævelse. Anklen vil typisk hæve op efter skaden er sket. Dette skyldes inflammationsprocessen, som kroppen igangsætter for at hele skaden. En konsekvens af inflammation er øget væske i området, hvor skaden er sket.
Nedsat bevægelighed af anklen er også et almindeligt symptom. På grund af smerten og hævelsen kan det være svært at bøje eller strække anklen normalt. Derudover vil det ofte være svært at belaste på anklen og derfor er gang ofte smertefuldt de første dage efter skaden er sket.
Misfarvning af huden omkring anklen kan også forekomme som følge af skaden. Dette skyldes typisk beskadigelse af blodkarrene og kan resultere i blå, lilla eller rødlig misfarvning af huden, hvor skaden er sket.
Er en forstuvet ankel farligt?
For det meste er en forstuvet ankel ikke farligt og prognosen er ofte god, hvor man vil forvente markant bedring inden for uger. I nogle tilfælde kan der dog være sket skade på forskellige strukturer omkring anklen, som vil forlænge genoptræningsforløbet. I forbindelse med en forstuvet ankel kan der forekomme brud på forskellige knogler omkring anklen. Det er vigtigt at få undersøgt om dette er tilfældet, da et knoglebrud kræver immobilisering og ingen belastning for optimal heling. En sundhedsfaglig vil kunne undersøge, om der er risiko for et knoglebrud og herefter kan der henvises til en røntgenundersøgelse, som kan be- eller afkræfte diagnosen.
Effektiv behandling af en forstuvet ankel
Behandlingen af en forstuvet ankel kan inddeles i to faser. Første fase er den akutte fase, hvor formålet er at mindske hævelse samt give kroppen de bedste forudsætninger for heling. Denne fase varer typisk et par dage. Behandlingen af akutte skader, som eksempelvis en forstuvet ankel, beskrives ofte ud fra et akronym. Et akronym er en række bogstaver, som hver især står for et bestemt behandlingstiltag. Det mest moderne akronym til at beskrive behandlingen af akutte skader er PEACE&LOVE, hvor PEACE refererer til den første fase af behandlingen. Nedenfor vil akronymet PEACE blive uddybet.
Protection: I de første 1-3 dage bør du begrænse bevægelse og aflaste den skadede legemsdel. Dette vil hjælpe med at mindske blødning og forhindre yderligere skade. Det er vigtigt ikke at hvile for længe, da det kan resultere i unødvendigt tab af kapacitet og styrke. Din smerterespons kan være en guide til at vurdere, hvornår din krop er klar til gradvis belastning.
Elevate: Hæv den skadede legemsdel over hjertehøjde. Dette vil hjælpe med at dræne blod og væske væk fra skaden ved hjælp af tyngdekraften. Selvom evidensniveauet for denne intervention er lav, anbefales det stadig på grund af den lave risiko for bivirkninger.
Avoid Anti-inflamatory drugs: Tidligere blev NSAID-præparater som Ibuprofen og Naproxen anbefalet til smertelindring og reduktion af hævelse. Imidlertid er der opdaget bivirkninger ved disse præparater, derfor anbefales det i denne tilgang at undgå dem. Bivirkninger kan omfatte forværring af helingsprocessen og risiko for skader på mave tarmkanalen. Vi anbefaler også, at man så vidt muligt undgår at bruge is som behandling. Dette skyldes igen, at is kan forstyrre helingsprocessen. Hvis smerterne er så alvorlige, at du ikke kan slappe af eller sove, kan du bruge andre strategier til smertelindring. Her vil kompression være et godt sted at starte.
Compression: Ekstern mekanisk kompression kan mindske hævelse i og omkring leddet. Det kan også have en smertelindrende effekt.
Education: Trænere og terapeuter bør uddanne atleten/patienten om, at en aktiv tilgang til rehabilitering er forbundet med en bedre og hurtigere bedring. Behandlingsmetoder som massage, akupunktur eller cupping har ingen effekt på helingsprocessen. De kan dog anvendes som strategier til at håndtere smerter, men forventes ikke at fremskynde helingsprocessen.
Næste fase af behandlingen
Efter den første fase “PEACE” er det nu tid til, at ens skade skal have noget LOVE.
Load: Mekanisk belastning spiller en afgørende rolle i genoptræningen af skader relateret til bevægeapperatet. Tidlig belastning fremmer tilpasninger, der styrker vævet. Derfor bør passende øvelser indføres, så snart symptomerne tillader det. Det er vigtigt at være opmærksom på smerte og hævelse og finde den rette balance mellem aktivitet og hvile. Det kan være en god idé at have en ekspert til at guide dig og sikre, at belastningen er passende.
Optimism: Tanker, holdninger og overbevisninger spiller en stor rolle i rehabiliteringsprocessen. Som træner eller fysioterapeut er det vigtigt at overvåge patientens tanker, følelser og forventninger. Hvis du har bekymringer om at vende tilbage til dit tidligere niveau eller om betydningen af skaden for din fremtid, kan det være en god idé at søge professionel vejledning. En positiv og optimistisk indstilling kan bidrage til et bedre rehabiliteringsforløb.
Vascularisation: Øget blodgennemstrømning, også kendt som vaskularisering, spiller en vigtig rolle i helingsprocessen. Introduktion af smertefri kardiovaskulær træning så tidligt som muligt kan hjælpe med at fremme heling og bevare vævets kapacitet. Ved at stimulere blodgennemstrømningen kan man understøtte en effektiv helingsproces.
Exercise: Specifik træning har vist sig at reducere gener efter en skade og forebygge nye skader i samme område. Det er dokumenteret, at målrettet træningsprogrammer markant kan reducere risikoen for skader på muskler og ledbånd. Ved at fokusere på specifik træning kan man styrke de involverede strukturer og forbedre funktionen i det berørte område.
Hvad ved vi så om en forstuvet ankel?
At håndtere en forstuvet ankel handler ikke kun om at stoppe ulykken. Det indebærer i høj grad at støtte patienten i at håndtere skaden både på kort og lang sigt. Det er vigtigt at prioritere aktiviteter, der fremmer helingsprocessen og styrker vævet, frem for at investere i dyre eller tidskrævende behandlinger, der kun lindrer symptomerne. Hos LøberLab anvender vi tilgangen PEACE&LOVE. Vi tror på, at de bedste forløb er dem, hvor du bliver i stand til at håndtere og forebygge en skade som en forstuvet ankel! Vi fokuserer på at skabe en behandlingsplan, der fremmer fred (PEACE) ved at understøtte et optimalt miljø for heling, og vi vægter kærlighed (LOVE) ved at støtte og engagere patienten i at tage aktiv del i deres rehabiliteringsproces. Vores mål er at give dig de nødvendige redskaber og viden til at håndtere skaden og forebygge fremtidige problemer.
Slip af med din løbeskade
Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har en skade, der begrænser dit løb. Vi gør dig fri af skaden og får dig ud i løbeskoene igen.
Kilder:
1) Gribble PA, Bleakley CM, Caulfield BM, Docherty CL, Fourchet F, Fong DT, et al. Evidence review for the 2016 International Ankle Consortium consensus statement on the prevalence, impact and long-term consequences of lateral ankle sprains. Br J Sports Med 2016 -12;50(24):1496-1505.
2) Fong DT, Hong Y, Chan L, Yung PS, Chan K. A systematic review on ankle injury and ankle sprain in sports. Sports Med 2007;37(1):73-94.
3) Delahunt E, Bleakley CM, Bossard DS, Caulfield BM, Docherty CL, Doherty C, et al. Clinical assessment of acute lateral ankle sprain injuries (ROAST): 2019 consensus statement and recommendations of the International Ankle Consortium. Br J Sports Med 2018;52:1304- 1310.
4) Van Rijn RM, van Os AG, Bernsen RM, Luijsterburg PA, Koes BW, Bierma-Zeinstra SM. What is the clinical course of acute ankle sprains? A systematic literature review. Am J Med 2008 Apr;121(4):324-331.e6.
7) Duchesne E, Dufresne SS, Dumont NA. Impact of inflammation and anti-inflammatory modalities on skeletal muscle healing: From fundamental research to the clinic. Phys Ther Sport2017;97: 807-17.
8) Hansrani V, Khanbhai M, Bhandari S, et al. The role of compression in the management of soft tissue ankle injuries: A systematic review. Eur J Orthop Surg Traumatol2015;25: 987-95.
9) Briet JP, Houwert RM, Hageman MGJS, et al. Factors associated with pain intensity and physical limitations after lateral ankle sprains. Injury2016;47: 2565-9.