Ondt i knæet?

Der kan være mange årsager til, at man som løber kan få ondt i knæet. Knæsmerter inden for løb er hyppigt, men det er også noget som kan behandles. I dette indlæg vil du møde en oversigt over de hyppigste årsager til smerter i knæet i forbindelse med løb. I indlægget vil vi kort beskrive de forskellige problematikker, så du kan blive klogere på, hvad dine knæsmerter skyldes. Søger du yderligere viden omkring de enkelte årsager til knæsmerter, kan du læse et uddybende indlæg ved at klikke på det dertilhørende link. Har du yderligere spørgsmål til dine knæsmerter eller vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig, kan du kontakte os her.

Ondt i knæet
  • Asger Jensen | Fysioterapeut og Medejer hos Løberlab

LYNLÆSNING: Ondt i knæet

At få ondt i knæet under eller efter løb er meget almindeligt. Det kan dog være svært at finde frem til, hvorfor smerterne er opstået. I dette indlæg vil du få præsenteret nogle af de hyppigste årsager til knæsmerter i forbindelse med løb. Knæsmerter kan skyldes en akut opstået skade eller en skade, som er opstået over længere tid (en overuse-skade). De to former for skader vil præsentere sig med forskellige symptomer, og skal behandles forskelligt. Når du har læst dette indlæg, vil du forhåbentlig være klogere på, om dine knæsmerter skyldes en akut skade eller en overuse problematik. 

INDHOLD

  • Typiske akutte skader
  • ?Ondt i knæet ved skade på menisk
  • Typiske overuse-skader
  • Løberknæ
  • Springerknæ

Pludseligt ondt i knæet, eller er det kommet over tid?

Når man skal prøve at blive klogere på årsagen til ens knæsmerter, undersøger man om årsagen skal findes i en pludselig stor belastning af det smertefulde område (akut opstået skade), eller om belastningen har været for stor gentagne gange over tid (overuse-problematik). Dette kan være svært at finde frem til på baggrund af smertens karakter. Det er nemlig muligt pludseligt at få ondt i knæet, uden at det skyldes en akut skade. Man er interesseret i at finde frem til, om der er tale om en akut opstået skade eller en overuse-problematik, da behandlingen er forskellig.

Typiske akutte skader

I det kommende afsnit vil vi uddybe forskellige former for akutte skader, som kan føre til knæsmerter. I den indledende fase af en akut skade er der en række behandlingsprincipper, der er relevante, uanset hvilken struktur der er beskadiget. Du kan finde yderligere oplysninger om disse overordnede behandlingsprincipper for akutte skader her.

Ondt i knæet ved skade på menisk

Ondt i knæet

Mellem tibia og femur findes to menisk skiver, positioneret henholdsvis på indersiden og ydersiden af knæet. Skader kan forekomme på begge menisk skiver, men forekomsten af skader er højere på den menisk, som vi har på indersiden af knæet. Skade på menisken kan opstå i særlige situationer, hvor menisken er blevet udsat for store belastninger. Typiske situationer inkluderer vridningsbevægelser i knæet og øjeblikke med pludselige retningsskift. Det bør nævnes, at der findes en differentiering mellem akutte menisk læsioner og de såkaldte degenerative forandringer af meniskvævet. Akutte menisk læsioner vil forekomme efter en enkelt situation, hvor meniskskiven er blevet påført en stor belastning og dermed er en skade sket. Det vil gøre ondt i knæet med det samme og der vil oftest forekomme hævelse efterfølgende. Degenerative forandringer på menisken er noget vi alle vil få med tiden. Vores meniskskiver aldres ligesom alt andet væv i kroppen og mister noget styrke og tolerance overfor belastning med tiden. Dette betyder ikke nødvendigvis, at man vil opleve at have ondt i knæet, hvis man har degenerative forandringer.

Symptomer på menisk relaterede smerter er lokale smerter omkring menisken, smerter ved vægtbæring på et bøjet knæ samt, at man kan opleve låsningstilfælde, hvor knæet ikke kan strækkes.

Ondt i knæet ved skade på ledbånd

I knæet findes to korsbånd – det anteriore (forreste) og det posteriore (bagerste), hvoraf skader på det forreste korsbånd er den hyppigste årsag til knæsmerter. Ydermere er der to ledbånd, kendetegnet som de kollaterale ligamenter, på henholdsvis indersiden og ydersiden af knæet. Skader på det posteriore korsbånd er en sjældenhed, og de observeres ofte hos individer, der har været involveret i traumatiske situationer som eksempelvis trafikuheld. Inden for sportsmiljøet og løb er det som nævnt det forreste korsbånd, der bliver ramt af skader. Disse skader opstår typisk i øjeblikke, hvor knæet belastes under landing, ved vridningsbevægelser eller i situationer med hurtige retningsskift.

Behandlingen af korsbåndsskader indebærer en grundig evaluering af omfanget af skaden. Herefter startes en behandlingsplan med det formål at gradvist vende knæet til belastning igen. I den indledende fase er hovedmålet at genoprette fuld bevægelighed over knæet. Dernæst påbegyndes gradvis belastning og udfordring af knæet for at styrke det og gøre det i stand til at klare de aktiviteter, man ønsker at vende tilbage til.

Typiske overuse-skader

Udsætter man væv i kroppen (muskler, sener, knogler, osv) for en større belastning, end hvad vævets kapacitet kan klare, kan man risikere at få en overuse-skade. Fælles for overuse-skader er, at årsagen altid skal findes i et ulige forhold mellem vævets kapacitet og den belastning vævet er blevet påført. Overuse skader er generelt den hyppigste årsag til at løbere oplever at få ondt i knæet. 

I det følgende afsnit vil de hyppigste overuse-skader indenfor løb blive præsenteret.

Ondt i knæet

Løberknæ

Løberknæ er en typisk årsag til smerter i knæet hos løbere. Et typisk kendetegn på et løberknæ vil være smerter lokaliseret præcist på ydersiden af knæet. Det forholder sig dog ikke altid sådan. Man vil typisk få ondt i knæet under løb, hvor smerterne kan være så intense, at når de først opstår, kan man ikke fortsætte sit løb. Knæsmerterne kan ofte beskrives som en kniv, der føres gennem ydersiden af knæet. Er du interesseret i at vide mere om løberknæ, kan du læse mere her.

Springerknæ

Knæsmerter forbundet med sportsgrene, der involverer gentagne hop og landinger (som eksempelvis løb), er ofte relateret til en tilstand kaldet springerknæ. Denne tilstand involverer en irritation omkring knæskalssenen, som strækker sig fra knæskallen til et par centimeter under knæet. Smerterne er ofte præcist lokaliseret lige under knæskallen og forværres ved tryk på dette område samt ved aktiviteter som hop, løb og trappegang. Hvis du ønsker at lære mere om springerknæ, kan du læse et mere uddybende indlæg her.

Slip af med din løbeskade

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har en skade, der begrænser dit løb. Vi gør dig fri af skaden og får dig ud i løbeskoene igen.

Kilder:

1. Brukner, P. & Khan, K. Brukner and Khan’s clinical sports medicin. Volume 1: Injuries. (McGraw-Hill Education (Australia), 2016)

2. John Fairclough et al. (2006). The functional anatomy of the iliotibial band during flexion and extension of the knee: implications for understanding iliotibial band syndrome. 

3. Aicale, R., Tarantino, D., Maffulli, N. (2018). Overuse injuries in sport: a comprehensive overview.